Vols destacar a Internet? Abans que creïs un perfil a totes les xarxes socials de moda, para el carro: no cal estar en totes!
Com a especialista en xarxes socials i comunicació digital, cada cop que un negoci local em diu que vol estar a totes les xarxes em venen calfreds. Per què? Doncs perquè tenir actives diverses xarxes socials és una feinada que acaba sent insostenible al cap de poc temps.
El més important de les xarxes no és estar en totes, sinó ser constant. Tria bé allà on vols tenir presència digital i sigues fidel a la teva audiència
I si tens un negoci local o un negoci unipersonal, hem de ser encara més estratègics a l’hora de triar-les. Si no saps com escollir a quines xarxes hauries de tenir presència, avui t’explico en 5 senzills passos com decidir-ho.
Quines xarxes socials utilitza el públic al qual et dirigeixes?
Abans que res, no hem d’oblidar que les xarxes socials són un canal de comunicació més, i que com a qualsevol canal de comunicació, el més important és que el nostre receptor hi sigui present. Per tant, abans d’embarcar-te amb diferents xarxes socials, pregunta: quins canals utilitza el meu públic?
Per saber-ho, pots basar-te en estudis sobre xarxes socials, com el que publica anualment Hootsuite. També pots preguntar als clients actuals que millor representen al públic al qual vols arribar quines xarxes consulten de manera freqüent. Però això no és tot el que has de tenir en compte!
Amb quines xarxes socials em sento més còmode?
Una altra pregunta clau que t’has de fer, sobretot si les vols gestionar tu, serà saber quines són aquelles xarxes que pots utilitzar de manera freqüent sense cansar-te’n.
Per exemple, potser com a usuari ja fas servir Instagam i t’agrada com funciona la plataforma. O de manera freqüent veus vídeos a YouTube i hi estàs familiaritzat. Recorda que cada mes hauràs de dedicar diverses hores per poder fer créixer les teves xarxes socials, així que també és important que t’agradin.
I en el cas que no tinguis el costum d’utilitzar-les, sempre pots demanar consell a un professional perquè t’ensenyi els bàsics de cada xarxa social.
Quantes hores a la setmana puc dedicar-hi?
Com t’explicava en l’anterior pregunta, per poder créixer a les xarxes socials necessitaràs invertir-hi força temps. No només és necessari crear contingut, sinó que el més probable és que hagis d’interactuar, fer accions especials o actualitzar la informació principal. Així doncs, abans d’embarcar-te amb més de dues xarxes socials, pregunta’t amb sinceritat: quant de temps puc dedicar de manera sostenible a les xarxes socials?
Aquesta pregunta també t’ajudarà a considerar quina xarxa escollir, perquè algunes requereixen més temps i inversió que altres. Per exemple, per crear vídeos a YouTube de manera regular, és necessari que comptis amb gairebé una jornada completa. I no exagero: hauràs de preparar els guions, el lloc on gravaràs, l’edició del vídeo, l’optimització per posicionar-lo, la creació de la miniatura i de la descripció. Cada setmana.
En canvi, si decideixes crear un perfil d’Instagram, pots reservar algunes hores a inici de mes per planificar tot el contingut (ja vulguis publicar cada dia o tres cops per setmana, per exemple). Només caldrà que reservis uns quinze minuts al dia per interactuar, compartir Stories o contestar els missatges dels teus seguidors.
Si, tot i això, encara et costa trobar el temps o no vols fer-ho, recorda que sempre pots delegar les xarxes socials en un especialista que et guiarà i en sabrà treure profit
Com vull que es percebi la meva marca?
Per altre costat, cada xarxa social sol estar relacionat amb un tipus de contingut concret. Per exemple, LinkedIn és una xarxa social enfocada a professionals, no tindria gaire sentit que una fruiteria promocionés les seves ofertes. Twitter és una xarxa social molt enfocada a la informació, potser una marca de luxe no hi acaba d’encaixar. Pregunta’t, què vols transmetre amb la teva marca?
Què vull aconseguir?
I, finalment, abans d’embarcar-te en una o dues xarxes socials, m’agradaria que et preguntessis què vols aconseguir amb cada una d’elles: vendre? Crear comunitat? Augmentar l’autoritat de la teva marca?
No es tracta de crear contingut perquè sí, sinó de fer-ho de manera estratègica per aconseguir els teus objectius de negoci
De fet, aquesta pregunta també te l’hauràs de fer cada cop que plantegis el teu calendari de continguts. A l’hora de planificar els posts que prepararàs, pensa sempre en quins són els objectius de venda del teu negoci, perquè estiguin alineats.
Protegeix el teu negoci de les xarxes socials.
Abans d’acomiadar-me, m’agradaria donar-te un últim consell final: recorda que les xarxes socials són empreses. Pots dedicar mesos i anys a promocionar el teu negoci en una xarxa… I que un dia decideixin tancar-la.
Per això, et recomano que no posis tots els ous en una mateixa cistella: escull com a mínim dues xarxes socials per al teu negoci. Per exemple, a mi em pots trobar a Instagram i LinkedIn, i a vegades també per TikTok.
Què t’han semblat aquestes preguntes? Espero que t’ajudin a tenir més clar a on et cal cuidar la teva presència online!